Holland Entertainment Management

startpaginastartpagina
evenementenevenementen
artiestenartiesten
nieuwsnieuws
zoekenzoeken
reagerenreageren
algemene voowaardenalgemene
voorwaarden

Lightgimmicks


H o l l a n d    E n t e r t a i n m e n t    M a n a g e m e n t

 

Van Dikhout boeken


Er zijn maar weinig Nederlandse bands die meteen de top halen en daar niet meer weggaan. Van Dik Hout is een van die weinige bands. Met de debuutsingle Stil In Mij ging Nederland in ’94 direct overstag en sindsdien is Van Dik Hout niet meer weg te denken. Dat Stil In Mij onlangs door lezers van OOR en luisteraars van Radio 3 is gekozen tot ‘Beste Nederlandse Nummer Ooit’ zegt alles. Dat Van Dik Hout in februari 2002 voorafgaand aan het huwelijk tussen Alexander en Maxima ook op koninklijk niveau de handen op elkaar kreeg, trouwens ook.
Maar dat was toen en waar het nu om gaat is het gloednieuwe album Vandaag Alleen Maar Winnaars dat 17 september is verschenen; alweer het vijfde studioalbum. ‘We wilden een authentieke Van Dik Hout gitaarplaat maken met hier en daar een mooie ballad’, vertelt zanger Martin Buitenhuis. ‘Van Dik Hout kent met een bassist, twee gitaristen, een drummer en een zanger een traditionele bezetting. Dat wilden we voorop laten staan. We zijn vanuit die gedachte nieuwe nummers gaan schrijven’.

Als je denkt aan een authentieke Van Dik Hout gitaarplaat dan denk je aan de eerste twee albums Van Dik Hout en Vier Weken. Het is het energieke en ietwat rauwe geluid van die albums waardoor de groep in de armen wordt gesloten. Een MTV Local Award, de prestigieuze Zilveren Harp, een debuutalbum dat zestig weken in de albumlijst verblijft en de hitsingles Alles Of Niets en Meer Dan Een Ander. Een betere start is niet denkbaar. Dat Van Dik Hout in staat is het albumgeluid te vertalen naar het podium blijkt in ’95 als de groep zijn opwachting maakt op het hoofdpodium van Pinkpop en daar voor het oog van Nederland laat zien wie ze zijn. Alle concerten die dan volgen zijn lang vantevoren uitverkocht.

Naast de singles Mijn Held Zijn en Met Andere Ogen, beide afkomstig van Vier Weken, staat ’96 in het teken van de optredens. Van Dik Hout doet alle bekende podia in Nederland aan, speelt op Parkpop in Den Haag en verzorgt twee keer het voorprogramma van Bon Jovi. Ook Lowlands wordt aangedaan en dat concert groeit uit tot een legendarisch optreden, zeker als de band samen met Herman Brood het bloedstollend mooie Pijn voor het eerst ten gehore brengt. Bovendien wordt het op Lowlands opgenomen Laat Het Los als single uitgebracht. Het is niet meer dan logisch dat Van Dik Hout in ’96 voor het eerst een TMF Award wint voor Beste Rockgroep Binnenland; een prestatie die de groep overigens vier keer op rij evenaart. Terwijl Van Dik Hout en Vier Weken nog in de vaderlandse albumlijst staan, verschijnt vooruitlopend op het nieuwe album Kopstoot Van Een Vlinder in ’97 de single De Zon Achterna. Ook het derde album wordt een groot succes en dat jaar in de categorie Beste Album Binnenland beloond met een prestigieuze Edison. De singles Voel Dat Ik Leef, Pijn en Zenderruis & Testbeeld bevestigen het gelijk van de jury.

Van Dik Hout blijft touren en wordt overladen met prijzen: De Annie Romeijn Verschoor Prijs, weer een TMF Award Beste Rockgroep Binnenland en een Hitkrant Award voor Beste Rockgroep. Een jaar later kunnen de leden een derde TMF Award, een tweede Hitkrant Award en een Edison Award op de overvolle schoorsteenmantel bijzetten. Maar ’98 is niet alleen het jaar van de prijzen, het optreden op Pinkpop en de single De Keuzes Die Je Maakt, want weer weet Van Dik Hout geschiedenis te schrijven met een unieke samenwerking.

De Poema’s (naast Van Dik Hout bestaande uit Acda & De Munnik) brengen een jaar na hun eerste televisie-optreden de single Mijn Houten Hart uit en dat wordt een van de grootste Nederlandstalige hits ooit. Succes dat in 2001 overigens wordt overtroffen als de single Zij Maakt Het Verschil verschijnt. Deze single bereikt een nummer 1 positie in de Mega Top 100 en de Top 40. Dat Van Dik Hout in ’99 nog een TMF en een Hitkrant Award in de wacht sleept, is dan al geen verrassing meer. Dat ze die laatste award in 2000 weer winnen ook niet. In 2000 verschijnt het album Ik Jou & Jij Mij waarop Van Dik Hout een wat gepolijster geluid laat horen. Gepolijster, volwassener en zeker niet minder mooi, want Dromendief is een van de mooiste nummers die Van Dik Hout ooit heeft geschreven. Van Ik Jou & Jij Mij worden het prachtige De Stilte Valt Zo hard en de live-klassieker Stap Voor Stap op single uitgebracht.

Dromendief wordt gebruikt voor de film Rent-A-Friend. Het is de eerste keer dat een nummer van Van Dik Hout in een film is te horen, maar zeker niet de laatste, want dit jaar is de groep door regisseur Johan Nijenhuis gevraagd om het titelnummer voor zijn nieuwe film Volle Maan te componeren. Tijdens het eerste gesprek met Nijenhuis is het nummer grotendeels geboren. ‘Johan vertelde kort het verhaal en tijdens dat gesprek kreeg ik al een paar ideeën. Daarna heb ik het script gelezen. Toen kreeg ik nog meer ideeën en met de muziek van Sandro Assorgia daarbij was het nummer eigenlijk snel klaar.’

Er is maar één conclusie mogelijk: Van Dik Hout heeft anno 2002 een carrière achter de rug waar veel bands alleen maar van kunnen dromen. In 2001 is die indrukwekkende levensloop op passende wijze muzikaal verwoord op het dubbelalbum Het Beste Van 1994-2001, een album dat wekenlang tot de drie best verkochte albums van Nederland heeft behoord en de singles Alles Of Niets en Alle Duizend Redenen voortbrengt. Het Beste Van 1994-2001 is ook een album waarmee Van Dik Hout een deur achter zich heeft dichtgedaan. ‘We zijn nu bij het eerste hoofdstuk van deel 2 aangekomen. We hebben de deur achter ons dichtgedaan en zijn in een andere ruimte beland. Nu gaan we kijken wat daar allemaal gaat gebeuren. Als band zijn we allesbehalve beginnend, maar we hebben wel een blanco muzikaal gevoel.’

En in die andere ruimte liggen mooie dingen te wachten, want Van Dik Hout is met Vandaag Alleen Maar Winnaars boven zichzelf uitgestegen en heeft een album gemaakt waarvan de titel de lading dekt: Vandaag Alleen Maar Winnaars: Een prachtig album waarmee de band op overtuigende wijze een nieuwe benadering van Nederlandstalige rock laat horen: energiek pompend, bij vlagen woest en rauw om dan weer gas terug te nemen in enkele ontroerende en wonderschone ballades. De eerste stap in het nieuwe Van Dik Hout tijdperk is gezet, en wat voor één!!……… constante kwaliteit gecombineerd met gewaagd muzikaal avontuur op het podium en in de studio garanderen het vervolg van het grote Van Dik Hout succes………… Vandaag Alleen Maar Winnaars!!!


Bedrijfsnaam:
Contactpersoon:
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
Telefoon:
E-mail adres:
 
Onderwerp:
Opmerking/vraag:
 
Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Holland Entertainment Management. Algemene Voorwaarden
© bbactive