Holland Entertainment Management

startpaginastartpagina
evenementenevenementen
artiestenartiesten
nieuwsnieuws
zoekenzoeken
reagerenreageren
algemene voowaardenalgemene
voorwaarden

Lightgimmicks


H o l l a n d    E n t e r t a i n m e n t    M a n a g e m e n t

 


  Artiesten
Dee Jay's
Drive in shows
Entertainers
Goochelaars
Ilusionisten
Instrumentalisten
Kinderprogramma's
Looporkesten
Orkesten
Overige
Popgroepen / Bands
Sneltekenaars
Speciale acts
Theater/Musical
VariŽte
Zangduo's
Zangeressen
Zangers
Zanggroepen

George Baker

George Baker boeken

1969
Johannes Bouwens, afkomstig uit de Wild Cats, richt in 1967 de groep Soul Invention op, die uiteraard soul en rhythm & blues-muziek speelt. In 1969 wordt de naam veranderd in George Baker Selection en neemt de groep, bestaande uit Bouwens (zang, gitaar, blokfluit, orgel, piano, mandoline), Eric Bardoen (sax), Job Netten (gitaar), Henk Kramer (sax), Ton Vredenburg (drums), Jan Visser (bas) en Jacques Greuter (zang, orgel, piano, fluit) op eigen kosten een single op. De Hans Bouwens-compositie Little Green Bag, een swingend stukje blanke soul gebaseerd op een basloopje van Jan Visser, wordt een top-10 hit in Nederland en een nr. 3-hit in BelgiŽ. In beide landen wordt een gouden plaat gehaald. In Amerika, dat met Shocking Blue en de Tee-Set een Hollandse invasie ondergaat, komt de single ook in de Top 10.

1970
In 1970 wordt de bezetting van de Selection ingrijpend gewijzigd. De groep bestaat nu uit: Hans Bouwens, Jan Visser (bas), Jan Hop (drums), Jacques Greuter en George Thť (zang, gitaar, bas). Hans Bouwens en Jan Visser krijgen in 1970 de Zilveren Harp, de aanmoedigingsprijs van Stichting Conamus. De opvolgers van Little Green Bag zoals Dear Ann en Nathalie liggen meer in de lijn van de Volendamse palingsound van de Cats. Dear Ann behaalt nog een 93ste plaats in de Amerikaanse Top 100. Alle singles uit de periode 1969-1974 worden hits, gemiddeld drie per jaar. Dear Ann behaalt wederom de eerste plaats in BelgiŽ en betekent weer een gouden plaat. In juni verschijnt de eerste elpee: Little Green Bag. Eind van het jaar verschijnt de tweede elpee: Love In The World. Rond de jaarwisseling maakt de groep een tournee door Suriname en de Antillen van zes weken.

1971
Jan Visser wordt in maart 1971 vervangen door Cor Veerman uit Left Side. Visser neemt tussen 1971 en 1973 drie singles op als Fisher & Friends met de restanten van de Motions. Island Of Hope behaalt een tipparade-notering. Cor Veerman maakt drie solo-singles onder de naam Alan Decker. George Thť maakt in 1972 een solosingle: All Over Now. In 1971 wordt een tournee door ItaliŽ gemaakt.

1972
De singles Holy Day en I'm On My Way zijn redelijke hits. Marie Jeanne, eigenlijk bestemd voor de Italiaanse en Belgische markt wordt ook in Nederland uitgebracht. De groep toert door Nederland, BelgiŽ en Duitsland. De groep krijgt een onderscheiding voor de verkoop van 5 miljoen singles. Bassist George Thť brengt een solosingle uit.

1973
De groep maakt een tournee door Turkije. De single Baby Blue haalt een nummer-1-notering en een gouden plaat in Zuid-Afrika, BelgiŽ en Nieuw-Zeeland, waar het de best-verkochte single aller tijden is. Pas in 1974 komt de single ook in Nederland uit. De twee verzamelelpees Greatest Hits 1 en 2 bereiken snel na verschijnen de gouden verkoopstatus.

1974
Rob Hoeke-bassist Martin Schoen vervangt Cor Veerman. Met de komst van zangeres Lida Bond verandert de sound van de groep in de karakteristieke mix van 'Nederlandse hoempa, country & western en onverslijtbare melodieŽn' met als hoogtepunt Una Paloma Blanca. De voorganger en opvolger van Paloma Blanca behalen ook de eerste plaats van de Nederlandse Hitparade: Sing A Song Of Love en Morning Sky. De bezetting is: Hans Bouwens (zang/gitaar), George Thť, Jan Hop, Jacques Greuter, Martin Schoen (bas) en Lida Bond (zang). Bond maakte in 1961 al een eerste single. Zij zong tussen 1966 en 1969 in de Volendamse Q-Tips, waarin ook Jan Keijzer van BZN en Piet Keijzer van de Cats speelden. De elpee Hot Baker wordt wederom goud. Ook de dubbel-lp 5 Jaar Hits verkoopt als warme broodjes.

1975
Op 12 maart 1975 wordt Paloma Blanca uitgebracht. Deze klassieker behaalt in 1975 de nr. 1-positie in Nederland, Zuid-Afrika, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, West-Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Polen en Turkije, nr. 11 in Engeland (ondanks een cover van Jonathan King die de vijfde plaats haalde) en nr 26 in Amerika. In de Amerikaanse 'Adult Contemporary'-hitlijst komt de single zelfs op nummer 1. In Duitsland staat Paloma Blanca 14 weken op de eerste plaats. Wereldwijd worden er 3Ĺ miljoen singles verkocht. Het nummer werd gecoverd door vele artiesten, waaronder Heino. Er moeten meer dan 125 versies bestaan. Een parodie van The Wurzels bereikt in 1976 de tweede plaats van de Engelse hitparade. De single krijgt de Exportprijs. Paloma Blanca was in 1997 onderwerp van de televisieserie Single Luck. Aanvankelijk was Paloma Blanca overigens als instrumentaal b-kantje bedoeld. Hans Bouwens schreef de melodie in een verloren ogenblik tijdens de opnames voor een elpee. Na diverse enthousiaste reacties schreef hij er een tekst bij. Het instrumentale verleden van Paloma Blanca blijkt uit het lange instrumentale intro. Ook de lp Paloma Blanca bereikt de gouden status. Morning Sky is nr. 1 in Nederland en BelgiŽ en nummer 2 in Duitsland. Eind 1975 verschijnt de negende elpee: A Song For You.

1976
Op 7 januari 1976 krijgt de George Baker Selection de exportprijs 1975 van de Stichting Conamus uit handen van mr. Pieter van Vollenhoven. In 1976 ontvangt de gehele groep de Gouden Harp van Conamus en de Bronzen Leeuw van Radio Luxemburg. Driemaal kreeg de groep een har(p)poentje: in 1974 voor Sing A Song Of Love en in 1975 voor Una Paloma Blanca en Morning Sky. Er wordt ook een Duitstalige elpee opgenomen: So Lang Die Sonne Scheint.

1977
In 1977 start George Baker een solo-carriŤre, hoewel het verschil met de George Baker Selection nauwelijks te horen is. De Selection gaat met weinig succes verder met Nathalie More en Willy Delano als vocalisten. Van Bakerís soloplaten is de single Rosita met een 7e plaats het succesvolst. Beautiful Rose behaalt in BelgiŽ een tweede plaats.

1981
Zangeres Nelleke Brzoskowsky brengt onder haar voornaam Nelleke de single Na Na/Everyday I Want You To Be Mine uit. Beide nummers zijn geschreven door Hans Bouwens.

1982
In 1982 wordt een vernieuwde George Baker Selection geformeerd met zangeres Nelleke Brzoskowsky, George Thť, Jan Hop, Elly Bloothoofd (zang, bas) en Pieter Goeman (orgel, piano). Deze bezetting heeft met Santa Lucia By Night haar grootste hit: nr. 7 in 1985.

1988
Voor de elpee Dreamboat neemt de George Baker Selection de bekendste hits opnieuw op.

1991
Eind jaren tachtig verdwijnt George Baker (met of zonder Selection) uit de hitlijsten. In 1991 heeft hij nu weer solo een laatste tipparade-notering. De reeks van 33 hits van George Baker, waarvan 18 in de Top 10, wordt eigenlijk alleen overtroffen door provinciegenoten BZN. Vrijwel alle repertoire is van de hand van Hans Bouwens. Hij schrijft onder de naam Ricardo ook nummers voor BZN (Sweet Silver Annie, Rolling Around The Bend), Shoes (Hello My Love), Andy Star (Canta Libre, Fiesta, Say What You Mean), Next One (To All My Friends) en Corry Konings (Cherie, Auf Wiedersehen).

1992
Regisseur Quentin Tarantino gebruikt het nummer Little Green Bag in zijn cultfilm Reservoir Dogs. Het nummer krijgt hierdoor internationaal een cultstatus. Ook een Japans Whiskey-merk maakt gebruik van het nummer, waardoor het in Japan een hit wordt.

1999
De hernieuwde belangstelling voor Little Green Bag blijft aanhouden. Tijdens dansavonden in het clubcircuit is het nummer een echte floor filler. Begin í99 wordt het opnieuw uitgebracht en haalt het wederom de hitparade. Ook verschijnt er een dubbel-cd met een overzicht van het werk van de George Baker Selection. Little Green Bag wordt ook gebruikt voor een Heineken-reclame en gecovered door Tom Jones. De Duitse zanger Stefan Raab en zijn Una Paloma Blanca Boys bereiken de eerste plaats in alle Duitstalige landen met hun versie van Una Paloma Blanca.

2000
Hans Bouwens treedt samen met Piet Veerman en Anny Schilder op in het land met Het Volendam Concert. Aan het eind van het jaar verschijnen de single Reasons To Believe en het album Flashback. Met de Flashback-tournee trekt Bouwens door Nederland.

2001
Aan het begin van het jaar figureert Bouwens in een 'product placement' reclamespotje van biermerk Bavaria. Hij zingt in mei ook mee op de single I Wanna Be A One Day Fly van One Day Fly, een uit de hand gelopen grap van het VARA TV-programma Kopspijkers.

2002
Het Duitstalige album Die Goldenen Stimmen is een gezamenlijk project van George Baker, Jantje Smit en Piet Veerman.

2003
In april verschijnt een box van drie cd's en een dvd die een overzicht geven van 25 jaar George Baker (Selection). George Baker speelt zo'n 120 keer per jaar live. Meer dan de helft van zijn optredens vinden plaats in Duitsland.

2004
In april is George Baker, samen met onder andere Frans Bauer, een van de attracties tijdens de Grosse Schlagerparade 2004 op de Duitse zender NDR 1. Una Paloma Blanca wordt in AustraliŽ gebruikt bij een commercial van Toyota. Naar aanleiding daarvan brengt de Australische tak van EMI een Greatest Hits album uit. Tijdens het feest in de Keizershof te Rotterdam ter ere van zijn 35jarig jubileum krijgt George Baker als cadeau een witte Gretsch White Falcon-gitaar.

2005
Producers Zki & Dobre maken een dansbare versie van Una Paloma Blanca. De bewerking is de titelsong voor de soundtrack van de Nederlandse actiefilm Vet Hard (een remake van Old Men In New Cars) van regisseur Tom Oliehoek. Vet Hard gaat 3 februari in premiŤre. De videoclip bij de single wordt ook gemaakt door Oliehoek. George Baker zingt in december mee tijdens het optreden in Paradiso van Voices of Peter Claver, het gospelkoor uit New Orleans dat eerder in het jaar is getrokken door wervelstorm Katrina.

bron: Nationaal Pop Instituut
reageren op George Baker...  
Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Holland Entertainment Management. Algemene Voorwaarden
© bbactive